Mąki i słodycze bez glutenu - w co jeszcze zaopatrzyć sklep z produktami bezglutenowymi?

Produkty bezglutenowe powinien mieć w swoim asortymencie każdy sklep ze zdrową żywnością. Są one poszukiwane nie tylko przez osoby chore na celiakię, ale także cierpiące na alergię na pszenicę i nietolerancję glutenu, a nawet niedoczynność tarczycy. Na dietę bezglutenową przechodzą też coraz częściej osoby, które nie mają specjalnych zaleceń dietetycznych, ale ulegają trendom żywieniowym i eksperymentują ze zdrową żywnością w codziennej diecie. Najlepszym miejscem na uzupełnienie oferty sklepowej w takie artykuły spożywcze jest hurtownia zdrowej żywności z produktami bezglutenowymi. Sprawdź, co konkretnie warto w niej zamówić.

W jakie produkty bezglutenowe warto zaopatrzeć sklep


Spis treści:

1. Czym charakteryzują się produkty bezglutenowe
2. Kto kupuje produkty bezglutenowe?
3. Jakie produkty bezglutenowe warto zaoferować klientom? Co można kupić w hurtowni zdrowej żywności z produktami bezglutenowymi?


Czym charakteryzują się produkty bezglutenowe?

Jak sama nazwa wskazuje, produkty bezglutenowe są artykułami spożywczymi niezawierającymi glutenu. Gluten to specyficzny rodzaj białek występujących w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia, które sprawiają, że po wymieszaniu mąki z takich zbóż ciasto staje się lepiące. Ta „klejąca” właściwość glutenu ukryta jest także w jego nazwie – angielskie słowo glue oznacza bowiem klej.

Do produktów bezglutenowych zalicza się przede wszystkim produkty, które naturalnie nie zawierają glutenu np. ziemniaki, ryż, czy soję. Według obowiązujących norm są nimi także produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (ang. parts per million — stężenie — określa ile cząsteczek związku chemicznego przypada na 1 milion cząsteczek roztworu).

Zgodnie z zaleceniami FAO i WHO przetworzone produkty bezglutenowe powinny być właściwie oznaczone np. znakiem przekreślonego kłosa pszenicy. Właśnie w ten sposób najczęściej są oznakowane artykuły dostarczane przez hurtownie zdrowej żywności z produktami bezglutenowymi.

Kto kupuje produkty bezglutenowe?

Dla większości ludzi gluten nie jest szkodliwy, ale część osób bezwzględnie powinna go unikać. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli rodzaj choroby autoimmunologicznej, w której spożycie glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, odpowiadających za wchłanianie składników odżywczych z pokarmu. Glutenu nie powinny spożywać także osoby cierpiące na alergię na pszenicę, czy też nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Coraz częściej po produkty bezglutenowe sięgają także osoby chorujące na Hashimoto, która sprzyja nietolerancji na gluten.

Szacuję się, że na celiakię choruje nawet 1% mieszkańców Europy (w Polsce jest to nawet 400 tys. osób), natomiast nietolerancję glutenu wykazuje około 6% całej populacji. To właśnie takie osoby szukają w specjalistycznych sklepach bezpiecznych artykułów spożywczych, ponieważ w standardowych marketach jest ich bardzo mały wybór. Chcąc zaspokoić potrzeby takich klientów, wystarczy zaopatrzyć swój sklep ze zdrową żywnością w odpowiednie artykuły w hurtowni zdrowej żywności z produktami bezglutenowymi.


Jakie produkty bezglutenowe warto zaoferować klientom? Co można kupić w hurtowni zdrowej żywności z produktami bezglutenowymi?

Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą spożywać wielu popularnych produktów. Należą do nich: zwykłe pieczywo, makarony, ciasta, niektóre wędliny (głównie pasztety) i kasze (np. jęczmienna i bulgur), a także wszelkie dania przygotowane z wykorzystaniem mąki pszennej i żytniej np. pierogi, naleśniki czy pizza.

Dobry sklep z produktami bezglutenowymi powinien dostarczać takim klientom przede wszystkim zamienniki produktów zakazanych, czyli m.in.:

  • produkty naturalnie niezawierające glutenu — kaszę jaglaną z prosa, ryż i płatki ryżowe, kukurydzę, quinoa, kaszę gryczaną, sorgo, soczewicę itp.,

  • mąki bezglutenowe – np. ryżową, kukurydzianą, jaglaną, konopną, skrobię ziemniaczaną, a także gotowe mieszanki bezglutenowe do wypieku chleba, bułek, pizzy, czy ciasteczek,

  • produkty przetworzone bez glutenu – chleby, makarony, słodycze, przekąski, przyprawy, sosy, ketchupy, dania instant bezglutenowe itp.

  • alkohole bezglutenowe — tutaj mowa przede wszystkim o piwach, które poddawane są specjalnej obróbce polegającej na dodaniu specjalnych enzymów rozbijających łańcuchy białkowe na krótsze. Ten oraz kolejne procesy sprawiają, że piwa zawierają mniej niż 20 ppm glutenu w gotowym wyrobie.

Największy wybór takich artykułów dla osób na diecie bezglutenowej oferuje wyspecjalizowana hurtownia zdrowej żywności z produktami bezglutenowymi. Można w niej znaleźć produkty zróżnicowane cenowo, co ułatwia przygotowanie oferty dla każdej grupy klientów. Zamawiając towar w takim miejscu, można mieć także pewność, że będzie on pochodził od renomowanych producentów, którzy gwarantują bezpieczny skład i wysoką jakość artykułów.