Z tego artykułu dowiesz się:

Co można a czego nie można sprzedawać w sklepiku szkolnym?

W jakim celu zostało wprowadzone rozporządzenie określające co można sprzedawać w sklepikach szkolnych?

Co przyniosło pierwsze rozporządzenie sklepikowe z 2015 roku?

Jakie są aktualne zasady sprzedaży produktów żywnościowych w szkołach?

Jaką żywność mogą kupować uczniowie w sklepikach szkolnych?

Gdzie można zapoznać się z treścią rozporządzenia sklepikowego?

Dlaczego warto szukać produktów sklepikowych w hurtowni esklepikszkolny.pl?

Jakie są aktualne zasady sprzedaży produktów żywnościowych w szkołach?

    Na szczęście po pierwszym roku, w którym sklepiki szkolne musiały w trybie przyśpieszonym dostosować się do nowych wymogów, w 2016 przepisy zostały znowelizowane. Głos środowiska sklepików szkolnych i rodziców został częściowo wysłuchany, i nowe rozporządzenie sklepikowe okazało się mniej restrykcyjne. Oczywiście nadal jest bardzo wymagające i znacznie ogranicza sprzedaż w szkolnych sklepikach, co znacznie utrudnia prowadzenie biznesu sklepikowego. Na szczęście nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia zostało zasadniczo skrócone i bardzo uproszczone. Oczywiście cel rozporządzenia został utrzymany. Wspieranie budowania zdrowszych nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży od najmłodszych lat jest bardzo ważne w obliczu plagi otyłości już wśród najmłodszych.

    Przede wszystkim przepisy z 2016 nakazują korzystanie z produktów przeznaczonych do spożycia i zgodnych z normami żywieniowymi w grupie wiekowej dzieci młodszych i starszych oraz młodzieży. Jedzenie dopuszczone do sprzedaży w jednostkach oświatowych musi spełniać normy żywienia dzieci. Legendarne solniczki mogły wyjść z podziemia i wrócić na szkolne stołówki. Nie trzeba było ograniczać słodzenia tylko do miodu, a solenia do soli sodowo-potasowej. Ustawa sklepikowa wciąż utrzymała restrykcyjne ograniczenia co do ilości użycia soli, cukru i tłuszczów w produktach serwowanych w szkole. Rozporządzenie narzuciło również wymagania, aby śniadanie, obiad, kolacja czy podwieczorek, zawierały odpowiednie dla pory dnia i roku produkty z następujących grup:

  • produkty zbożowe czy ziemniaki,
  • warzywa lub owoce,
  • mleko lub produkty mleczne,
  • mięso, ryby,
  • jaja,
  • orzechy,
  • nasiona roślin strączkowych i innych
  • tłuszcze.

    Nadal utrzymany jest bezwzględny zakaz używania koncentratów spożywczych do przygotowania wszelkich potraw, zup czy sosów. Ten zakaz nie obowiązuje jedynie w stosunku do koncentratów z naturalnych składników. W ciągu pięciu dni roboczych w szkole dozwolone są tylko dwie porcje potraw smażonych. Co do smażenia też obowiązują obostrzenia. Do smażenia musi być w dalszym ciągu używany olej rafinowany roślinny o odpowiedniej zawartości kwasów jednonienasyconych (powyżej 50%) oraz kwasów wielonienasyconych (poniżej 40%). Napoje serwowane na stołówkach i w sklepikach szkolnych przygotowane na miejscu mogą być słodzone, ale zawartość cukrów nie może przekroczyć 10 g cukrów w 250 ml. Jeśli chodzi o stołówki szkolne to dodatkowo wprowadzono następujące wymagania

  • co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych,
  • w każdym posiłku co najmniej jednej porcji z grupy warzyw lub owoców, mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
  • co najmniej jednej porcji zbożowych produktów w podstawowych trzech posiłkach, czyli śniadaniu, obiedzie oraz kolacji.
  • ponadto raz w tygodniu musi być podawana ryba,
  • żywienie całodzienne powinno obejmować pięć porcji warzyw lub owoców.

Jaką żywność mogą kupować uczniowie w sklepikach szkolnych?

    W szkolnych sklepikach uczniowie mogą kupić pieczywo zarówno białe jak i pełnoziarniste, pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, jednak zakazane jest jakiekolwiek pieczywo z ciasta głęboko mrożonego. Na ciasto półcukiernicze i cukiernicze nałożone są dodatkowe obostrzenia. Aby zostać dopuszczone do sprzedaży w jednostkach oświaty musi ono zawierać jednak mniej niż 15g cukru, mniej niż 10 g tłuszczu i mniej niż 1 g soli na 100g lub na 100ml. Takie same ograniczenia dotyczą napojów zastępujących mleko, zbożowych produktów śniadaniowych i innych zbożowych produktów dostępnych w sklepikach. Restrykcyjne wymagania dotyczą również produktów mlecznych, które nie mogą mieć przekroczonej zawartości tłuszczu ponad 10g, soli ponad 1g, a cukru więcej niż 13,5g na 100g i 100ml. Te ograniczenia nie dotyczą mleka.

    Najbardziej popularne pozycje, które mogą znaleźć się w ofercie sklepików to:

  • kanapki,
  • sałatki, surówki,
  • mleko,
  • warzywa, owoce,
  • owocowe, warzywne i owocowo-warzywne soki, musy, przeciery i koktajle z dodatkiem produktów mlecznych lub ich odpowiedników bez dodatku cukru i substancji słodzących.
  • woda mineralna, źródlana i stołowa,
  • napoje bez cukru i substancji słodzących,
  • bezcukrowe gumy do żucia
  • gorzką czekoladę o zawartości min 70% miazgi kakaowej
  • suszone warzywa i owoce oraz nasiona bez dodatku cukrów, substancji słodzących i soli,
  • napoje przygotowywane na miejscu takie jak kawa, herbata czy kakao, pod warunkiem, że nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu co odpowiada około dwóm łyżeczkom cukru na jedną szklankę.

    Warto zwrócić uwagę, że nowe rozporządzenie sklepikowe dała możliwość rozszerzenia oferty produktów spożywczych oferowanych w sklepikach szkolnych Wprowadzenie ostatniej, 20 kategorii o nazwie inne pozwoliło na rozszerzenie asortymentu sklepikowego z zastrzeżeniem, że żywność ta spełnia wymagania rozporządzenia. Pozwolono zatem na oferowanie innych wyrobów pod warunkiem, że zawierają mniej niż 15g cukru, mniej niż 10 g tłuszczu i mniej niż 1 g soli na 100g lub 100ml produktu. Ciekawym przykładem produktu z kategorii inne są niektóre lody.

<-Przejdź do poprzedniej części

Przejdź do kolejnej części artykułu->