Z tego artykułu dowiesz się:

Co można a czego nie można sprzedawać w sklepiku szkolnym?

W jakim celu zostało wprowadzone rozporządzenie określające co można sprzedawać w sklepikach szkolnych?

Co przyniosło pierwsze rozporządzenie sklepikowe z 2015 roku?

Jakie są aktualne zasady sprzedaży produktów żywnościowych w szkołach?

Jaką żywność mogą kupować uczniowie w sklepikach szkolnych?

Gdzie można zapoznać się z treścią rozporządzenia sklepikowego?

Dlaczego warto szukać produktów sklepikowych w hurtowni esklepikszkolny.pl?

Gdzie można zapoznać się z treścią rozporządzenia sklepikowego?

     Co można sprzedawać w sklepiku szkolnym, a co jest zakazane do sprzedaży w szkole określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Treść obecnie obowiązującego rozporządzenia można znaleźć w dzienniku ustaw: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1. Ważne jest by śledzić zmiany i być z nimi na bieżąco. Pozwoli to zbudować stabilny i bezpieczny biznes sklepikowy.

Podsumowując, co można sprzedawać w sklepikach szkolnych:

    Obecnie rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące ograniczeń produktów żywnościowych, które mogą być sprzedawane w szkołach, określa 20 grup produktów żywnościowych. Dokument ten również określa podstawowe wymogi żywienia zbiorowego w jednostkach oświatowych, czyli między innymi w szkołach i przedszkolach.

    W rozporządzeniu tak zwanym sklepikowym określono dość precyzyjnie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w w wieku przedszkolnym i szkolnym w jednostkach oświatowych i związanych z systemem oświatowym. Zatem w sklepikach szkolnych sprzedawać można, między innymi:

  • pieczywo oraz pieczywo cukiernicze i półcukiernicze, ale wykluczone jest pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego
  • kanapki z różnego pieczywa np. kanapki z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego
  • sałatki i surówki na bazie warzyw lub owoców
  • mleko
  • napoje zastępujące mleko, takie jak napoje owsiane, ryżowe, sojowe, gryczane, kukurydziane, czy z rozmaitych orzechów
  • produkty mleczne, np. jogurt, serek homogenizowany, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe i zastępujące je produkty mleczne z soi, ryżu, owsa, orzechów czy migdałów
  • surowe lub przetworzone warzywa
  • surowe lub przetworzone owoce
  • suszone, liofilizowane warzywa i owoce
  • orzechy
  • nasiona
  • soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne
  • przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne
  • koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, czyli napoju: sojowego, ryżowego, owsianego, kukurydzianego, gryczanego, orzechowego lub migdałowego
  • naturalną wodę mineralną nisko- lub średnio zmineralizowaną, wodę źródlana i wodę stołową
  • herbatę, napary owocowe, kawy zbożowe
  • czekoladę gorzką o zawartości minimum 70% kakao

    W rozporządzeniu Ministra Zdrowia zdefiniowano dokładnie wymagania co do zawartości w produktach spożywczych cukru, tłuszczu i sodu.
W skrócie wymagania rozporządzenia w tym zakresie można podsumować tak: w jednostkach systemu oświaty mogą być sprzedawane produkty, które zawierają nie więcej niż:

  • 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
  • a w przypadku produktów mlecznych, nie więcej niż 13,5 g cukru w 100 g/ml,
  • 10 g tłuszczu w 100 g/ml,
  • 0,4 g sodu/ 1 g soli w 100 g/ml,
  • a w przypadku pieczywa półcukierniczego i cukierniczego te obostrzenia są nieco inne: produkty te nie mogą zawierać więcej niż 0,45 g sodu/ 1,2 g soli w 100 g lub 100ml produktu.

    <-Przejdź do poprzedniej części

    Przejdź do kolejnej części artykułu->