Aquafaba. Czym jest i jak ją stosować?

Obecnie na  rynku coraz częściej można znaleźć produkty wegańskie, które swoimi właściwościami potrafią zastąpić mięso, nabiał i jaja. Z każdym rokiem konsumentom coraz łatwiej wyeliminować ze

 swojego menu produkty odzwierzęce. Jednym z nich, który doceniają nie tylko wegetarianie, ale także osoby z alergią na jajka, jest aquafaba, czyli woda po ugotowanej ciecierzycy lub zalewa z cieciorki w puszce.

W dzisiejszych czasach osoby na diecie roślinnej nie muszą już rezygnować z wymyślnych deserów na bazie jaj czy serów bez użycia mleka. To samo dotyczy dań przypominających mięso przygotowanych bez jego użycia czy produktów smakujących jak ryby bez ich dodatku. Coraz większa ilość konsumentów wybiera produkty pozbawione zwierzęcych źródeł białka, dlatego warto mieć w swoim sklepie aquafabę, która do takich produktów należy.

Aquafaba – co to takiego?

Zanim ten produkt stał się popularny, najczęściej stosowanym zamiennikiem jajek w kuchni roślinnej były dojrzałe banany, przecier jabłkowy lub  wymieszane z wodą siemię lniane. Nie dało się z nich niestety zrobić wszystkiego, na przykład bezy.

 

O niesamowitych właściwościach aquafaby świat dowiedział się dzięki Amerykaninowi Goose’owi Wohltowi, który to szukając idealnego przepisu na wegańską wersję bezy, znalazł recepturę z użyciem zalewy po ciecierzycy, pozostałej po długotrwałym gotowaniu roślin strączkowych. Od razu opatentował ten pomysł i wymyślił nazwę Aquafaba, czyli  kombinacja łacińskich słów aqua (woda) i faba (fasola). Od tego czasu aquafaba zyskuje coraz większą popularność, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian.

Nie ma ona smaku jaj, ale przy ubijaniu zachowuje się jak piana z białek. Dzięki właściwościom emulgującym aquafaba świetnie nadaje się do wykorzystania w daniach, do przygotowania których  potrzebne są jajka, mleko czy śmietana. Można ją z powodzeniem użyć do przygotowania majonezu, lodów, sera, jajecznicy, musów oraz bezy. Przy przeliczaniu ilości jajek na aquafabę przyjmuje się, że jedno białko jajka to dwie łyżki aquafaby, a jedno całe jajko to trzy łyżki roślinnego odpowiednika. Istotną właściwością aquafaby jest także fakt, że choć odlana woda z ciecierzycy pachnie dość intensywnie strączkami i tak samo smakuje, to po upieczeniu lub dodaniu do dania problem ten znika.

Aquafaba to przede wszystkim saponiny, które pienią się w wodzie, dlatego tak łatwo i szybko się ją ubija. Ich właściwości wykorzystuje się również w farmakologii i kosmetyce. Saponiny są korzystne dla naszego zdrowia, a  aquafaba jest pod tym względem idealnym produktem.

Aquafaba zawiera witaminy i składniki mineralne, które przechodzą do wody z nasion ciecierzycy (m.in. witaminy z grupy B, magnez, wapń). Normalnie składniki te są w dużej mierze tracone wraz z odlaną wodą po ugotowaniu nasion.

Produkt jest pakowany z użyciem azotu zamiast tlenu, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość, aromat i wszystkie właściwości. Azot jest całkowicie bezpieczny dla żywności. Produkty spożywcze w interakcji z tlenem szybko tracą smak i właściwości. Z tego powodu okres przydatności do spożycia takich produktów spożywczych jest krótki, ale dzięki zastosowaniu azotu w procesie pakowania aquafaby, można  cieszyć się jej świeżością aż do 36 miesięcy od daty produkcji.
Aquafaba zawiera znaczne ilości białka i węglowodanów, co sprawia, że bez wyrzutów sumienia można ją włączyć do codziennej diety.

Aquafaba instant?

Proszę sobie wyobrazić, że  Klient nie ma akurat w domu puszki z ciecierzycą konserwową i w ostatnim czasie nie gotował cieciorki albo zwyczajnie nie ma na to czasu. Tak się złożyło, że “chodzi za nim” omlet z warzywami, a na jajko ma alergię. Sytuacja bez wyjścia? Do niedawna tak, ale teraz jest na to rada. Aquafaba w proszku, czyli liofilizowany wywar z ciecierzycy. Wystarczy uzupełnić wodą według instrukcji na opakowaniu i można szaleć w kuchni :) Dodatkowo ma ona tę zaletę, że nie trzeba przechowywać jej w lodówce, zajmuje niewiele miejsca i jest po prostu wygodna w użyciu.

Warto mieć ten produkt w swoim sklepie z uwagi na duże zainteresowanie Klientów produktami tego typu.

Pierwsze na myśl przychodzą osoby, które zdecydowały się na dietę wegańską. Jej założeniem jest całkowite wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego – od mięsa, poprzez nabiał, aż do miodu. Po aquafabę sięgają też Klienci,  którzy stosują  mniej radykalny, wegetariański jadłospis. Jest rozwiązaniem idealnym również dla osób zmagających się z alergią na jajka.

Aquafaba rozpuszczalna to produkt wyjątkowy. Nadaje się dla tych, dla których istotna jest zdrowa i wolna od chemicznych dodatków żywność.

Aquafaba doskonale wpisuje się w dietę witariańską, wegańską, oraz wegetariańską. Jeśli szukasz ciekawych i smacznych produktów do Twojego sklepu, nie powinno w nim zabraknąć tak wszechstronnego w  zastosowaniu produktu, jakim jest aquafaba.

Swoim wysokojakościowym składem zaspokoją potrzeby konsumentów, którzy dbają o zdrowie.